• kba tgv slideshow backsippa lt
  • kba tgv slideshow hostanemon lt
  • kba tgv slideshow kaprifol1 lt
  • kba tgv slideshow krokus2 lt
  • kba tgv slideshow tulpanang lt
  • kba tgv slideshow lungort lt
  • kba tgv slideshow tulpantrad1 lt

Året i köksträdgården på Pensionat Strandkullen

Året i köksträdgården på Pensionat Strandkullen

Ett femtiotal trädgårdsvänner välkomnas av en nyttig och välsmakande nässelshot när de anländer till Strandkullens Pensionat i Onsala för att lyssna på Tyra Hallsenius Linde och Året i köksträdgården.NasselshotNässelshot

Tänk att leva i odlingslådan hela året om! Att börja i januari med att titta i frökataloger, skissa upp hur odlingen ska se ut, planera vilka grödor som ska odlas detta år, börja sätta fröer och ta sticklingar i februari, förbereda jorden, förgro potatisen och skörda jordärtskockan Bianca i mars, omskola plantorna i april, baka en ogräspaj i maj, så bondbönan Hang Down och lägga med dragon i vinäger i juni, ..........

Ja, man har faktiskt fullt upp hela året om, om man är en passionerad odlare som Tyra! Och en seedaholic, som Tyra kallar sig!

Tyra Hallsenius Lindhe tar sig ända från Waxholm till Strandkullens Pensionat i Onsala för att lotsa oss trädgårdsvänner genom hela odlingsåret. Med personlighet och charm delar Tyra med sig av sina kunskaper och knep. Jag som älskar sallad av alla de slag tänker testa Tyras förslag på salladsodling på bord eller någon form av ställning (Tyra har själv hittat en gammal piskställning som fungerar som salladsbord) med fat, kapillärmatta och korgar med jord i. Både enkelt, praktiskt och ger god skörd.Tyra smakarTyra Hallsenius Lindhe

Tyra berättar om sin Valentin-sådd. Den 14 februari på Valentindagen sätter Tyra sina första fröer och sedan är odlandet igång. Etiketter är viktigt. Så man vet vad man har sått. Jag missade detta själv förra året. En salig röra bland mina pumpor, squash och gurkplantor. Med växelbruk och samplantering - morötter, lök, sallad, blommor och örter - får man en frisk jord och växter tåliga mot skadeangrepp. Majs, bönor och squash/pumpa trivs ihop. Den biologiska mångfalden är viktig. Tyra blandar vilt, strikt vilt, säger hon.

Tyra talar också om täckodling och "No dig" som är ett bekvämt sätt att odla på då du inte gräver i marken. Kända engelska odlare och författare som Ruth Stout, "Gardening without Work", och Charles Dowding, "Organic Gardening" är favoritförfattare som framgångsrikt odlar sin mark med täckodling och utan att gräva.

Efter föreläsningen välkomnas gästerna ner i Strandkullens Restaurang där
kocken Anders och "hovmästare" Marga har komponerat en härlig skördemeny.

En ljuvlig Jordärtkockssoppa med Ramslöksolja och surdegsbröd. Gott vin till den som önskade. Till dessert Varité på Rabarber. Och så en god kopp kaffe. Kan det bli bättre?!

Välgörande shot av nässlor och kirskål.

1 dl färska nässelblad

1 dl färsk kirskål

1 dl vatten

1 tsk honung

1–2 msk citronsaft

½ tsk färsk, riven ingefära

Skölj nässlorna och rensa bort skräp och grova stjälkar

Lägg alla ingredienserna i mixer, eller använd mixerstav. Mixa så att örterna finfördelas

Häll vätskan genom en sil, och smaksätt med citron och honung.

Drick en liten hutt dagligen i ett par veckor. Den håller ca 4 dagar i kylskåp. Man kan också frysa in saften i iskuber att använda vid behov.

Text: Eva RingdahlBirgitta shotBirgittas shotTyra publikTyras publikAnders kockKocken Anders

 

Hjälp på Lisebergs trädgårdsdagar

Ta chansen att träffa nya och gamla bekanta och samtidigt göra en insats för vår härliga förening på en underbar plats!

Årets trädgårdsdagar på Liseberg infaller 12-15 maj kl. torsdag 12-18, fredag - söndag 10-18.

Vi behöver fler som vill representera föreningen, varje pass kommer att vara ca. 2, 5 - 3 tim. Gratis inträde den dag man står.

Gå gärna in på www.liseberg.se för att läsa mer om evenemanget.

Varmt välkomna med er anmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

 

Ny lokal!

På föredraget "Vad håller på att hända våra insekter?" den 16:e Februari behöver vi byta lokal mot vad det står i programmet.

Vi kommer vara i ABF huset verkstadsgatan 14, Kungsbacka istället.

Inga övriga skillander mot programmet. Det startar kl 14.00 och biljetter köpes på plats. 100 kr för medlem och 120kr för icke medlem.

Läs mer i vår kalendern om du vill ha mer information om arrangemanget. 

Välkomna!!

 

Krokus, Klockjulros, Trollhassel, Trädpionen Rocky, Rudbeckian Magnus, Magnolia och äkta Kvitten - en “grön passion”

Krokus, Klockjulros, Trollhassel, Trädpionen Rocky, Rudbeckian Magnus, Magnolia och äkta Kvitten - en "grön passion"

Om du bara ska plantera ett träd i din trädgård så måste det bli äkta kvitten, säger Gunnel, och detta goda råd tar jag med mig från föreläsningen med Gunnel Carlsson, vår folkkära trädgårdsprofil, som föreläste om sin gröna passion för trädgårdsintresserade i Kungsbacka. Och jag har smakat underbar kvittenmarmelad hemma hos en av mina trädgårdsvänner som i år hade hela 25 frukter på sitt kvittenträd! Så äkta kvitten står nu på min växtlista inför nästa odlingssäsong!gunnel o paula - 1

Ut i trädgården ska man varje dag, säger Gunnel. Och lökar ska man plantera på våren, då ser man var man ska gräva ner dem! Och det kan växa lite som det vill i rabatterna, tycker Gunnel. Hennes egna rabatter är som en "sillsallad", säger hon. Växterna får fröså sig och växa där de vill, då trivs de bäst.

Får man oväntade gäster och snabbt behöver fixa till trädgården då är det bara att kantskära gräsmattan! Då ser allt fint ut!

Gunnel berättar om sin trogna trädgårdskompis Hjördis, familjens katt. Hjördis är den som mest delar Gunnels intresse för trädgård och odling.

Gunnel visar bilder på många av sina favoriter i trädgården och även på trädgårdsmästare från förr i tiden - hur fint de var klädda, svarta kostymer och vita skjortor. Ett viktigt arbete, att vara trädgårdsmästare!

Trädgården belönar dig på hösten, säger Gunnel! Därför älskar hon hösten - då kan man njuta och inte bara jobba.

Och så ska man vara rädd om träden. Inte fälla träd i onödan utan tänka sig för!

Gunnel berättar om sitt gamla garage. Hur det förvandlades till ett härligt orangeri där hon nu kan förvara alla växter som inte kan övervintra utomhus. Garaget hade inte använts på många år och nu är det förvandlat till ett orangeri. Gunnel uppmanar alla att köra ut sina bilar och göra om garaget till ett "blomhus" istället.

Det är viktigt att dela med sig, av både växter och sin trädgård, säger Gunnel. Man får så mycket tillbaka, inspiration, nya kunskaper och nya trädgårdsvänner! Och Tusen Trädgårdar är då ett gyllene tillfälle! Gunnel hade hela 1380 besök i sin trädgård förra året! Tusen Trädgårdar 2014 äger rum den 29 juni - ett riktigt trädgårdskalas för hela Sverige!

 

 

gunnelcollage - 1

Ekologisk trädgårdsglädje

En sådan trevlig kväll vi fick med trädgårdsmästare Peter Svensson och EKOLOGISK TRÄDGÅRDSGLÄDJE! Och jag skrev för glatta livet för att inte glömma alla goda råd och tips! Här kommer min sammanfattning av kvällens lärdomar!

Trädgårdsmästare Peter Svensson visade sitt innehållsrika bildprogram och delade med sig av sitt omfattande kunnande inom ekologisk odling för många av oss trädgårdsvänner som mötte upp i Vallda för att lära mer om ekologisk odling och trädgårdsglädje.

Hur vet jag vad jag har för jord? Det är inte lätt att avgöra, säger Peter. Man får vara lite av detektiv och titta på hur växtligheten beter sig. Det finns spår i naturen, t. ex innebär långa årsskott gott om kväve, mycket frukt talar om att det finns gott om kalium och fosfor. Växterna skvallrar också om det är en mager eller näringsrik jord. Vallmo t ex växer på mager jord, brännässla däremot på näringsrik jord. Man skall med andra ord titta på växtligheten och se hur den beter sig och sedan kan man avgöra vilken typ av jord man har.

Kompost är jordförbättring, naturgödsel behöver tillföras för att processen skall komma igång. Gödsel som är bra att ha i 995228 3566162648544 952391269 nkomposten är naturgödsel, t ex stallgödsel. Halm och torv är också bra att blanda i. Gödseln måste vara väl bränd, ej färsk Tång är ett bra gödselmedel men måste då först avsaltas genom att ligga ute i regnet några månader. Viktigt är att varva materialet i komposten så att syre kommer till, löv, grenar, gräsklipp, varv på varv. Och komposten får inte vara för hög, max 1,5 m, helst stå där den får skugga och där det inte är för blåsigt. En kompost som stannat av kan man väcka till liv igen genom att antingen lufta, vattna eller ta av lövtäcket (om sådant finns). Ogräs går bra att lägga på komposten men det skall då inte vara färskt utan ha torkat.

Dränering är viktigt att tänka på. Många växter tycker inte om att ha det för blött om fötterna. Växer det levermossa på marken är det ett tecken på att det är för fuktigt.
Att marken täcks med löv och växter är ett naturligt skeende i naturen, marktäckning. I naturen är all jord och mark täckt. Man skall därför inte ta bort denna täckning. Den tillför jorden skydd och näring. Peter berättar om en man som odlar rosor i ren sandjord och sedan lägger gräsklipp på toppen, en form av täckodling. Ingen annan gödsel bör tillföras. Och rosorna stortrivs. Fördelar med marktäckning är att det kväver ogräs, förbättrar jordstrukturen, ger näring till jorden och behåller fukten. Forskning har gjorts på marktäckning och det visar sig att vid nyplantering blir tillväxten 60% bättre med marktäckning.

Mångfald måste finnas i en ekologisk trädgårdsodling. Den motverkar skadedjur som då inte får samma chans att etablera sig. När man väljer växter skall man tänka på att vara lite restriktiv mot vissa aggressiva arter som t ex praktlysing, jättevallmo, såpnejlika eller prydnadsgräs. Dessa kan ta över rabatten helt om man inte begränsar tillväxten. En vänligare växt, som dock sprider sig lätt, men inte är svår att tukta är aklejan. Även fingerborgsblomman och nävan är tacksamma.
Klipp inte ner växterna på hösten. En del växter har väldigt känsliga rothalsar och kan skadas av att klippas. Fåglarna gillar också alla fröställningar som står kvar över vintern - och vackert är det också. Man måste beakta och ta hänsyn till naturen, säger Peter.

Rosor, tycker Peter om. Han har en butik som heter Rosengaraget i Jonsered. Peter nämner ett antal rosor som passar i en ekologisk odling t ex. Rosa Sancta, som har tunna kronblad och ett tunt grenverk. Doften är svag och den har taggar. Detta är en mycket gammal ros. Den vill har torrt om fötterna och den trivs bra i kustmiljö och nära stränder. Peter säger att det finns en teori angående varför rosor har taggar. Taggarna skyddar rosen. Nu kommer jag inte ihåg vad det var den skyddade emot, men det var i alla fall bra för rosen att ha taggar. Denna typ av ros har vuxit i ökenmiljö och där är det bra att ha taggar.
Flammentanz är också en bra och tålig ros. Den vill ha ett luftigt läge. Andra namn på rosor som är lämpliga är Venusta Pendula, Valdemar, Bergros, Rosa Pendulina, Apotekarrosen Gallica, Stanwell Perpetual och Madame Hardy.1375774 3566164928601 844630303 n

Det är viktigt att ha mångfald bland växtligheten. Det är inte bra med en monokultur, många av samma sort. Det blir då lätt skadeangrepp och sjukdomar på växterna. Många olika växter är bra för pollineringen och för nyttoinsekterna. Så ökad mångfald skall råda!
För att växterna skall må bra och ha motståndskraft mot eventuella skadeangrepp kan man gödsla med Biobalans som är ett mycket bra gödselmedel. Kolla med plantskolan att den inte är för gammal, ej äldre är två år, och att den förvarats på ett bra sätt, ej förvaring över +30 under -2. Man gödslar tre gånger under en säsong, 1 ½ l per gång som myllas ner. Peter rekommenderar också stenmjölsgödsel, speciellt till grönsaker och Chrysan. Och så är det bra att plantera in lite tagetes här och där i rabatten och odlingen.

Ett fjärilshotell är förstås ett måste i en ekologisk odling. Och alla andra insekter såsom blomflugan, tvestjärten (örsmygen), getingen, nyckelpigan, tusenfotingen, spindlarna, steklarna och fladdermössen är alla nyttoinsekter som fångar skadeinsekter och ser till att odlingen är frisk och välmående. Men det är viktigt att det finns både skadeinsekter och nyttoinsekter, bägge behövs för att skapa balans!
Fjärilsbusken, Anisörten Black Adder, bolltistlar, Rudbeckia och olika sorters kryddväxter är växter som fjärilar och andra insekter älskar. Så plantera gott om dessa i dina rabatter. Humlor gillar Peter, de är mysiga, man kan nästan klappa dem!

Och så vill man ha lite fåglar och vacker fågelsång i sin trädgård. Se till att ha stora matbehållare så att man inte behöver fylla på så ofta. Och mat och vatten i skyddad miljö gör att fåglarna trivs.

Och sist men inte minst - en kultivator, hacka, är nästintill oumbärlig för att bruka jorden väl!
Om man följer alla Peters råd och tips får man verkligen uppleva EKOLOGISK TRÄDGÅRDSGLÄDJE!

Text och bild: Eva Ringdahl

Kollage 2

 

Vill du skriva en artikel?

Vi är 850 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

För att publicera en text kan du antingen skaffa ett logg-in här, eller maila text och eventuell bild till web@kungsbackatradgardsvanner.se