• kba tgv slideshow host aster
  • kba tgv slideshow host karleksort
  • kba tgv slideshow host tulpanlokar
  • kba tgv slideshow host kronart
  • kba tgv slideshow host cyklamen
  • kba tgv slideshow host buske
  • kba tgv slideshow host kal

Engelska trädgårdar både strama och tilltufsade

En engelsk trädgård, är inte bara klippt buxbom, rosor och långa breda perennrabatter. De är också lätt tilltufsade där det vilda ramas in av en häck eller mur, berättar Ann Larås som är föreläsare, journalist, författare och researrangör.
Ann Larås besöker Kungsbacka Trädgårdsvänner en mörk och kall januarikväll. Folk strömmar in i värmen, möts av lotteri- och fudgeförsäljning. Lokalen är pyntad med levande ljus och i pausen serveras Afternoon Tea. Stolar hämtas från alla skrymslen när ca 100 personer, trängs, myser och njuter av Ann Larås vackra bilder.

Engelska trädgårdar har en lång historia med designidéer och excentriska ägare. Många hus och trädgårdar har bevarats och restaurerats. 1400-talet är medeltidens klosterträdgårdar och mycket kunskap sprids om växter genom munkarna och nunnorna. Hemma i den enkla lantliga trädgården odlar man grödor för överlevnad, ett träd för frukt och skugga och en och annan växt för dekoration. 1600-talet är tudortidens initima knutträdgårdar med rum av häckar formade i knutmönster. Under 1700-talet utvecklas trädgårdarna till landskapsparker som blir populärt över hela Europa. 1800-talet är växtjägarnas tid. Överklassen låter hämta hem frön och exotiska växter från nyupptäckta delar av världen och i de viktorianska trädgårdarna kan man nu driva upp exotiska frukter, som exempelvis ananas i uppvärmda växthus, genom en ny teknik av järn och glas. Kring sekelskiftet 1900 slår idéerna inom "Art and crafts" rörelsen igenom även i trädgårdarnas utformning. Det som lyfts fram är växter som finns naturligt i landskapet, även färgkoordinering i planteringarna blir populärt genom trädgårdsgurun Gertrude Jekyll. Nu på 2000-talet har trenden med ovanliga perenner och spännande grässorter letat sig in i de engelska planteringarna.

Skänker sina trädgårdar
Engelsmännens stora intresse för trädgårdar vårdas.
- Det finns en välgörenhetsorganisation, National Trust (NT), som skyddar och ansvarar för 300 historiska hus och trädgårdar. Dit kan man skänka sin trädgård eller sitt historiska hus. I deras årliga bok finns alla besöksträdgårdar samlade med öppettider. Andra trädgårdar är privat- eller stiftelseägda. "Gula boken" (National Garden Scheme) är en skattkista för privata visningsträdgårdar, berättar Ann Larås som själv brukar leta efter skylten "Open Gardens" när hon kör omkring i Englands södra och östra delar.

Fullt hus inspirerar till nya föreläsningar
- Vilken inspirerande och rolig föreläsning, säger Eva Ringdahl, samordare för Kungsbacka Trädgårdsgrupp "Föreläsningar och film". Tack alla trädgårdsvänner för att ni kommer på våra arrangemang, ert deltagande gör det möjligt för oss att planera för nya spännande föreläsningar.

Nästa föreläsare är Göran Greider
Göran Greider, trädgårdsälskare, kommer till Kungsbacka och föreläser den 4 mars i Konsthallen på Kulturhuset Fyren, kl 19. Han är mest känd som samhällsdebattör, författare, chefsredaktör, krönikör och poet.

 Ann Larås - föreläsaren för kvällenAnn Larås - föreläsaren för kvällen. Foto: Ann Larås

Vill du skriva en artikel?

Vi är 850 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

Vill du publicera en text och eventuell bild därtill, kontakta web@kungsbackatradgardsvanner.se