• kba tgv slideshow host aster
  • kba tgv slideshow host karleksort
  • kba tgv slideshow host tulpanlokar
  • kba tgv slideshow host kronart
  • kba tgv slideshow host cyklamen
  • kba tgv slideshow host buske
  • kba tgv slideshow host kal

Resereportage från Sveriges Trädgård - Blekinge den 1-2 juni 2013

hobyGunnel med Wiola och Karl i Bräkne HobyLika trevligt och förväntansfullt som vanligt att stiga på bussen vid Kungsbacka station för att ge sig iväg på årets första tvådagars trädgårdsresa. Jag får som alltid sitta längst fram, inte p g a av någon favorisering utan för att jag lider av förfärlig åksjuka. Men med Postafen i magen och sittplats längst fram hos Salve, vår trogne chaufför, trotsar jag allt för att inte missa våra härliga trädgårdsresor. Och Salve som chaufför innebär en behaglig färd!

Första stoppet är Snapparp för en frukostfika, solen skiner på oss och vi bara myser och småpratar! Sedan bär det av i rask takt för att plocka upp vår eminenta guide på denna resa - Gunnel Carlsson. Gunnel är uppvuxen i Blekinge och kommer att bjuda oss på några alldeles speciella trädgårdspersonligheter och upplevelser.

Vid första besöket hos Rut och Sture Hammarkvist i Arkelstorp överraskas vi av regnet och börjar med att äta vår medhavda lunch i Rut och Stures fina café. Rut har länge haft en dröm - att få öppna ett eget café - och nu som pensionär har hon fått förverkliga sin dröm. Och i lokalen intill caféet har Sture öppnat en loppis. Aktiva pensionärer, med andra ord! Regnet lättar och vi kan vandra runt i trädgården. Jag hittar något spännande jag aldrig tidigare sett, knölbegonia. Gunnel berättar att man tar in knölarna över vinter för att sedan plantera ut dem i början av sommaren. Man bara lägger dem direkt i rabatten och så småningom kommer det fullt av begonior på de stora knölarna. 

granumHos Aldo och Louise i GränumSedan bär det av till Aldo och hans danska fru Louise i Gränum - 87 och 90 år gamla! Det måste vara stärkande med trädgårdsarbete när man ser så välmående ut som Aldo och Louise!Först såg jag bara en stor gräsmatta och tänkte att här var då inte mycket att titta på. Men där misstog jag mig - Aldo är en riktig trädkonstnär! Han ympar mistel på sina äppelträd och gör vackra trädkonstverk av grenar och kvistar som han böjer och flätar ihop med andra trädarter. Och han har alldeles förtjusande “bergsplanteringar”  - i varenda liten skreva har han planterat något - så vackert! Ett så stimulerande och fascinerande besök. Hela Aldos skog är magisk! T o m brunnävan, som växer som ogräs hemma hos mig, var vacker och skir när den blandades med skogsväxtligheten i Aldos skog. Ett minnesvärt besök! 

Vi åker vidare till Bräkne Hoby och det gamla paret Wiola och Karl Larsson som tidigare haft plantskola men nu har fullt upp med att sköta sin trädgård som är full av de mest varierande, vackra och välmående växter. Tror aldrig jag sett så många olika arter och blommor i en och samma trädgård. Det här gamla, härliga paret har övervägt att flytta för att få det bekvämare, men har bestämt sig för att bo kvar i sitt hus och fortsätta arbeta i sin fina trädgård. Bättre med trädgårdsarbete än att sitta på en motionscykel på äldreboendet - en mycket bra slutsats och klokt beslut, tycker jag. Något att begrunda!

eva jessica annamariEva, artisten Jessica Andersson och Annamari på Ronneby Brunn. Diggiloo hade premiär denna kväll den 1 juni 2013.karina o gunnelKarina och Gunnel i Ronneby Brunnspark
Nu bär det av till Ronneby Brunn. Där övernattar vi och äter vi en härlig middag på kvällen. Som lite extra förgyllning av kvällen dyker hela Diggilo-gänget upp. De har haft sin första sommarkonsert i Ronneby. Kul att se dem “live” och så snygga alla är! Hotellfrukost är gott - och sedan en snabb titt på den stora loppis vid Ronneby Brunn. Många fina saker, men tiden räckte inte riktigt till för en längre titt då Gunnel väntade för att promenera med oss i den vackra parken anlagd av den kände SIA. En bra start på morgonen! Upp på bussen och iväg med Salve på nya äventyr! 
susanneKonstnären och dressyrryttaren Susanne Demåne i Johannishus
Och så kommer vi till konstnären och dressyrryttaren Susanne Demåne i Johannishus och Edestads skola - denna underbara kvinna som skapat en helt underbar miljö i och omkring den gamla folkskolan - med växthus, stall, ridbana, ett gammalt trätorn, flera hundra år gammalt - och de underbara kvinnorösterna i installationen “hondjävlar” - vilken kreativitet! En sann konstnärssjäl med allt vad det innebär. Efter rundvandringen ute fick vi komma in i huset, galleriet, och ateljén. Fantastiska skulpturer av kvinnor! Och sedan blev det kö inne i ateljén, alla ville köpa något av alla dessa fantastiska konstverk. Även jag, fick med mig en fantastisk häst på platta och en rostig ängel att hänga i trädgården. Ängeln hänger nu på en gren i min rhodedendron.

Jag var alldeles matt efter detta besök, så många intryck och så mycket känslor - hela miljön i denna lilla by var så vacker - folkskolan, kyrkan mitt över vägen, hagarna med hästar och så vacker natur - med många, många ekar. Det är godsherrarna som har planterat dessa långt tillbaka i tiden, upplyser Gunnel oss om. Wachtmeister är ett av namnen. 

Och inte är det slut på njutningar här inte. Nu vankas det underbar viltbuffé på Eriksbergs Viltfarm. En fräsch och välsmakande buffé med lax och hjort, sallad, potatis och som avslutning ett flertal olika små desserter. Jag kunde dock inte motstå våffla med grädde och sylt. Och så en underbart god äppelmust!

Vi avslutar vår tvådagarsresa med ett besök hos en familj som har en liten grönsaksodling, några får och höns - Lilla Köksgården i Bräkne Hoby. Specialiteten var vaktelägg. Vi bjöds på en liten snitt med vaktelägg på och god svalkande dryck. Det smakade bra. Och solen lyste även här på oss. Några inköp gjordes i den lilla butiken som hade en hel del hemgjorda sylter och drycker.  

Nu säger vi hejdå och tack till vår guide Gunnel och vänder åter till Kungsbacka. Lotteri som vanligt på hemresan på våra resor och denna gång vann jag på alla mina tre lotter - kul avslutning på en fantastisk resa! Tack till vår underbara Resegrupp för alla dessa upplevelser och njutbara stunder! 

 

 

Vill du skriva en artikel?

Vi är 850 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

Vill du publicera en text och eventuell bild därtill, kontakta web@kungsbackatradgardsvanner.se