• kba tgv slideshow host aster
  • kba tgv slideshow host karleksort
  • kba tgv slideshow host tulpanlokar
  • kba tgv slideshow host kronart
  • kba tgv slideshow host cyklamen
  • kba tgv slideshow host buske
  • kba tgv slideshow host kal

Tareq Taylor intar scenen......

 

20131017-0163-1000...på Lindälvsteatern inför en förväntansfull publik av matentusiaster, trädgårdsvänner, föräldrar, elever och många, många andra som vill delta i "Skördefest med Tareq - en smakfull upplevelse av ekologisk och närproducerad mat för en hållbar utveckling tillsammans med elever från Elof Lindälvs Restaurangprogram".

Detta unika och kreativa projekt är ett samarrangemang mellan Kungsbacka Trädgårdsvänner, Elof Lindälvsskolans Restaurangprogram, Ugglarps Grönt, Bosarps Kyckling, Noas Ark och ICA Kvantum Kungsbacka. Ansvariga för projektets genomförande är Ulla Kristina Wennergren, Kungsbacka Trädgårdsvänner och Jenny Larsson, Elof Lindälvs Gymnasium.

En idé hos Kungsbacka Trädgårdsvänner att locka hit Tareq Taylor för en föreläsning om hur man tar till vara på sin skörd utvecklades till en förfrågan till Lindälvs Restaurangprogram om ett samarbete. Både skolan och Tareq nappade direkt på denna idé. Och sedan var planeringen igång! Och nu efter ca sex månaders planerande och organiserande har Tareq och eleverna under dagen tillagat en skördemåltid som publiken får provsmaka efter Tareqs föreläsning.

20131015-8856-1000Inför arrangemanget har eleverna tillsammans med projektansvariga gjort studiebesök hos Ugglarps Grönt i Falkenberg och fått en föreläsning av pomolog Rolf Eskilsson från Fjärås. På Ugglarps Grönt plockade de grödor till skördefesten och av Rolf Eskilsson fick de lära sig om olika äpplesorter.

Tareq känner många av oss genom Trädgårdsonsdag där han tillsammans med Pernilla Månsson Colt och John Taylor planterar, gräver, skördar och lagar mat av nyskördade grönsaker. Som krögare och kock har Tareq tidigare drivit krogen Trappaner i Malmö och idag återfinner vi Tareq på Slottsträdgårdens Café och Restaurang i Malmö. Och en ny karriär har Tareq nyligen inlett genom samarbetet med BBC och TV-serien Tareq Taylor´s Nordic Cockery.

20131017-9433-1000Lindälvsskolan foajé är fylld av förväntansfulla elever som slipar på de sista förberedelserna inför kvällens arrangemang. Lokalen har smyckats, av elever från Gymnasiesärskolan i samarbete med Linnea Cornelius från Kungsbacka Trädgårdsvänner, med delar av skördemåltidens grödor - stora gula och orange pumpor och gröna härliga squash. Ett äpplemusteri har installerats och eleverna mustar äpplen för glatta livet, under ledning av Maja Riise, Noas Ark.

Elever från Musikprogrammet bjuder på fin och stämningsfull musik. Och Kungsbacka Trädgårdsvänners lotteri med elever från skolan bakom tombolan säljer lotter på löpande band till alla gäster som strömmar in i foajén. En fin affisch och ett programblad för kvällen har skapats av eleverna i Handels- och administrationsprogrammet årskurs två. Värdar under kvällen är elever från Handels- och administrationsprogrammet årskurs ett. Stämningen är hög och intensiv! Eleverna är koncentrerade, glada och lite spända inför kvällens utmaning. Och massor av glada och förväntansfulla gäster minglar, köper lotter, undersöker musteriet och njuter av aktiviteterna.

 

20131017-9806-100020131017-9316-100020131017-1019-1000

Och så intar Tareq scenen. Vilken entertainer! Med intensitet och humor beskriver Tareq sin kockvandring från att som barn på små ben tuggat på allt som fanns tillhands till att idag vara TV-kändis världen över i BBC:s nysatsning Tareq Taylor´s Nordic Cockery. Såld till 116 länder! Inte illa av en påg från Malmö! Tareq beskriver med stor inlevelse hur SVT tackade nej till idén om ett nordiskt matprogram och hur sedan idén kom att älskas av ansvarig chef på BBC, "I just love it", var hans kommentar! Vi får hoppas att även vi nordbor får njuta av denna serie framöver.

20131017-1140-1000Även livet som kock går upp och ner. För några år sedan reste Tareq till Spanien tillsammans med sin personal för att söka efter och hitta det bästa inom matkonsten och få nya idéer. På en spansk krog möter han en kock som får honom att tänka i helt nya banor. Kocken kände, till Tareqs förvåning och häpnad, väl till Malmö och lyxrestaurangen Noma i Köpenhamn. Och denne spanske kock tycker att vi har världens bästa råvaror! Med våra nordiska grödor och råvaror skapar Tareq idag fantastiska konstverk och smakupplevelser!

Tiden på scenen rusar iväg och plötsligt stiger alla kockar/elever i sina fina kockkläder och hattar in i föreläsningssalen och det innebär att menyn för kvällen är klar att serveras. Tareq visar från scen hur man tillagar confiterad kyckling, syrade betor, grönkålschips, vad man gör med kycklingskinnet (chips) och hur man tillagar rökt majonnäs.

Tareq öser beröm över eleverna och deras arbete i köket under dagen. De har varit engagerade, intresserade och koncentrerade under de två dagar de arbetat med och förberett dagens provsmakningsmeny och har av Tareq fått lära sig att det är viktigt att använda alla sina sinnen när man lagar mat, att provsmaka och att lita på sig själv, inte bara följa receptet. Eleverna har under dagens alla förberedelser fått många tips och lärdomar från Tareq.

20131017-1519-1000Serveringseleverna avslutar med att bjuda alla gäster på en provsmakningsmeny:

Soppa på Mammutpumpa

Confiterad ekologisk kyckling från Bosarp

Syrade betor från Ugglarp

Rökt majonnäs, kålchips och baguette bakad på ekologiskt dinkelmjöl

Färskpressad äppelmust på traktens äpplen.

Allt är så smakfullt och vällagat! Och Tareq och alla dessa unga stjärnkockar har gett oss en oförglömlig kväll och upplevelse!

Text Eva Ringdahl, Foto Will Rose

 

Vill du skriva en artikel?

Vi är 850 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

Vill du publicera en text och eventuell bild därtill, kontakta web@kungsbackatradgardsvanner.se