• kba tgv slideshow host aster
  • kba tgv slideshow host karleksort
  • kba tgv slideshow host tulpanlokar
  • kba tgv slideshow host kronart
  • kba tgv slideshow host cyklamen
  • kba tgv slideshow host buske
  • kba tgv slideshow host kal

Ekologisk trädgårdsglädje

En sådan trevlig kväll vi fick med trädgårdsmästare Peter Svensson och EKOLOGISK TRÄDGÅRDSGLÄDJE! Och jag skrev för glatta livet för att inte glömma alla goda råd och tips! Här kommer min sammanfattning av kvällens lärdomar!

Trädgårdsmästare Peter Svensson visade sitt innehållsrika bildprogram och delade med sig av sitt omfattande kunnande inom ekologisk odling för många av oss trädgårdsvänner som mötte upp i Vallda för att lära mer om ekologisk odling och trädgårdsglädje.

Hur vet jag vad jag har för jord? Det är inte lätt att avgöra, säger Peter. Man får vara lite av detektiv och titta på hur växtligheten beter sig. Det finns spår i naturen, t. ex innebär långa årsskott gott om kväve, mycket frukt talar om att det finns gott om kalium och fosfor. Växterna skvallrar också om det är en mager eller näringsrik jord. Vallmo t ex växer på mager jord, brännässla däremot på näringsrik jord. Man skall med andra ord titta på växtligheten och se hur den beter sig och sedan kan man avgöra vilken typ av jord man har.

Kompost är jordförbättring, naturgödsel behöver tillföras för att processen skall komma igång. Gödsel som är bra att ha i 995228 3566162648544 952391269 nkomposten är naturgödsel, t ex stallgödsel. Halm och torv är också bra att blanda i. Gödseln måste vara väl bränd, ej färsk Tång är ett bra gödselmedel men måste då först avsaltas genom att ligga ute i regnet några månader. Viktigt är att varva materialet i komposten så att syre kommer till, löv, grenar, gräsklipp, varv på varv. Och komposten får inte vara för hög, max 1,5 m, helst stå där den får skugga och där det inte är för blåsigt. En kompost som stannat av kan man väcka till liv igen genom att antingen lufta, vattna eller ta av lövtäcket (om sådant finns). Ogräs går bra att lägga på komposten men det skall då inte vara färskt utan ha torkat.

Dränering är viktigt att tänka på. Många växter tycker inte om att ha det för blött om fötterna. Växer det levermossa på marken är det ett tecken på att det är för fuktigt.
Att marken täcks med löv och växter är ett naturligt skeende i naturen, marktäckning. I naturen är all jord och mark täckt. Man skall därför inte ta bort denna täckning. Den tillför jorden skydd och näring. Peter berättar om en man som odlar rosor i ren sandjord och sedan lägger gräsklipp på toppen, en form av täckodling. Ingen annan gödsel bör tillföras. Och rosorna stortrivs. Fördelar med marktäckning är att det kväver ogräs, förbättrar jordstrukturen, ger näring till jorden och behåller fukten. Forskning har gjorts på marktäckning och det visar sig att vid nyplantering blir tillväxten 60% bättre med marktäckning.

Mångfald måste finnas i en ekologisk trädgårdsodling. Den motverkar skadedjur som då inte får samma chans att etablera sig. När man väljer växter skall man tänka på att vara lite restriktiv mot vissa aggressiva arter som t ex praktlysing, jättevallmo, såpnejlika eller prydnadsgräs. Dessa kan ta över rabatten helt om man inte begränsar tillväxten. En vänligare växt, som dock sprider sig lätt, men inte är svår att tukta är aklejan. Även fingerborgsblomman och nävan är tacksamma.
Klipp inte ner växterna på hösten. En del växter har väldigt känsliga rothalsar och kan skadas av att klippas. Fåglarna gillar också alla fröställningar som står kvar över vintern - och vackert är det också. Man måste beakta och ta hänsyn till naturen, säger Peter.

Rosor, tycker Peter om. Han har en butik som heter Rosengaraget i Jonsered. Peter nämner ett antal rosor som passar i en ekologisk odling t ex. Rosa Sancta, som har tunna kronblad och ett tunt grenverk. Doften är svag och den har taggar. Detta är en mycket gammal ros. Den vill har torrt om fötterna och den trivs bra i kustmiljö och nära stränder. Peter säger att det finns en teori angående varför rosor har taggar. Taggarna skyddar rosen. Nu kommer jag inte ihåg vad det var den skyddade emot, men det var i alla fall bra för rosen att ha taggar. Denna typ av ros har vuxit i ökenmiljö och där är det bra att ha taggar.
Flammentanz är också en bra och tålig ros. Den vill ha ett luftigt läge. Andra namn på rosor som är lämpliga är Venusta Pendula, Valdemar, Bergros, Rosa Pendulina, Apotekarrosen Gallica, Stanwell Perpetual och Madame Hardy.1375774 3566164928601 844630303 n

Det är viktigt att ha mångfald bland växtligheten. Det är inte bra med en monokultur, många av samma sort. Det blir då lätt skadeangrepp och sjukdomar på växterna. Många olika växter är bra för pollineringen och för nyttoinsekterna. Så ökad mångfald skall råda!
För att växterna skall må bra och ha motståndskraft mot eventuella skadeangrepp kan man gödsla med Biobalans som är ett mycket bra gödselmedel. Kolla med plantskolan att den inte är för gammal, ej äldre är två år, och att den förvarats på ett bra sätt, ej förvaring över +30 under -2. Man gödslar tre gånger under en säsong, 1 ½ l per gång som myllas ner. Peter rekommenderar också stenmjölsgödsel, speciellt till grönsaker och Chrysan. Och så är det bra att plantera in lite tagetes här och där i rabatten och odlingen.

Ett fjärilshotell är förstås ett måste i en ekologisk odling. Och alla andra insekter såsom blomflugan, tvestjärten (örsmygen), getingen, nyckelpigan, tusenfotingen, spindlarna, steklarna och fladdermössen är alla nyttoinsekter som fångar skadeinsekter och ser till att odlingen är frisk och välmående. Men det är viktigt att det finns både skadeinsekter och nyttoinsekter, bägge behövs för att skapa balans!
Fjärilsbusken, Anisörten Black Adder, bolltistlar, Rudbeckia och olika sorters kryddväxter är växter som fjärilar och andra insekter älskar. Så plantera gott om dessa i dina rabatter. Humlor gillar Peter, de är mysiga, man kan nästan klappa dem!

Och så vill man ha lite fåglar och vacker fågelsång i sin trädgård. Se till att ha stora matbehållare så att man inte behöver fylla på så ofta. Och mat och vatten i skyddad miljö gör att fåglarna trivs.

Och sist men inte minst - en kultivator, hacka, är nästintill oumbärlig för att bruka jorden väl!
Om man följer alla Peters råd och tips får man verkligen uppleva EKOLOGISK TRÄDGÅRDSGLÄDJE!

Text och bild: Eva Ringdahl

Kollage 2

 

Vill du skriva en artikel?

Vi är 850 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

Vill du publicera en text och eventuell bild därtill, kontakta web@kungsbackatradgardsvanner.se