• kba tgv slideshow host aster
  • kba tgv slideshow host karleksort
  • kba tgv slideshow host tulpanlokar
  • kba tgv slideshow host kronart
  • kba tgv slideshow host cyklamen
  • kba tgv slideshow host buske
  • kba tgv slideshow host kal

Krokus, Klockjulros, Trollhassel, Trädpionen Rocky, Rudbeckian Magnus, Magnolia och äkta Kvitten - en “grön passion”

Krokus, Klockjulros, Trollhassel, Trädpionen Rocky, Rudbeckian Magnus, Magnolia och äkta Kvitten - en "grön passion"

Om du bara ska plantera ett träd i din trädgård så måste det bli äkta kvitten, säger Gunnel, och detta goda råd tar jag med mig från föreläsningen med Gunnel Carlsson, vår folkkära trädgårdsprofil, som föreläste om sin gröna passion för trädgårdsintresserade i Kungsbacka. Och jag har smakat underbar kvittenmarmelad hemma hos en av mina trädgårdsvänner som i år hade hela 25 frukter på sitt kvittenträd! Så äkta kvitten står nu på min växtlista inför nästa odlingssäsong!gunnel o paula - 1

Ut i trädgården ska man varje dag, säger Gunnel. Och lökar ska man plantera på våren, då ser man var man ska gräva ner dem! Och det kan växa lite som det vill i rabatterna, tycker Gunnel. Hennes egna rabatter är som en "sillsallad", säger hon. Växterna får fröså sig och växa där de vill, då trivs de bäst.

Får man oväntade gäster och snabbt behöver fixa till trädgården då är det bara att kantskära gräsmattan! Då ser allt fint ut!

Gunnel berättar om sin trogna trädgårdskompis Hjördis, familjens katt. Hjördis är den som mest delar Gunnels intresse för trädgård och odling.

Gunnel visar bilder på många av sina favoriter i trädgården och även på trädgårdsmästare från förr i tiden - hur fint de var klädda, svarta kostymer och vita skjortor. Ett viktigt arbete, att vara trädgårdsmästare!

Trädgården belönar dig på hösten, säger Gunnel! Därför älskar hon hösten - då kan man njuta och inte bara jobba.

Och så ska man vara rädd om träden. Inte fälla träd i onödan utan tänka sig för!

Gunnel berättar om sitt gamla garage. Hur det förvandlades till ett härligt orangeri där hon nu kan förvara alla växter som inte kan övervintra utomhus. Garaget hade inte använts på många år och nu är det förvandlat till ett orangeri. Gunnel uppmanar alla att köra ut sina bilar och göra om garaget till ett "blomhus" istället.

Det är viktigt att dela med sig, av både växter och sin trädgård, säger Gunnel. Man får så mycket tillbaka, inspiration, nya kunskaper och nya trädgårdsvänner! Och Tusen Trädgårdar är då ett gyllene tillfälle! Gunnel hade hela 1380 besök i sin trädgård förra året! Tusen Trädgårdar 2014 äger rum den 29 juni - ett riktigt trädgårdskalas för hela Sverige!

 

 

gunnelcollage - 1

Vill du skriva en artikel?

Vi är 850 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

Vill du publicera en text och eventuell bild därtill, kontakta web@kungsbackatradgardsvanner.se