• kba tgv slideshow host aster
  • kba tgv slideshow host karleksort
  • kba tgv slideshow host tulpanlokar
  • kba tgv slideshow host kronart
  • kba tgv slideshow host cyklamen
  • kba tgv slideshow host buske
  • kba tgv slideshow host kal

Året i köksträdgården på Pensionat Strandkullen

Året i köksträdgården på Pensionat Strandkullen

Ett femtiotal trädgårdsvänner välkomnas av en nyttig och välsmakande nässelshot när de anländer till Strandkullens Pensionat i Onsala för att lyssna på Tyra Hallsenius Linde och Året i köksträdgården.NasselshotNässelshot

Tänk att leva i odlingslådan hela året om! Att börja i januari med att titta i frökataloger, skissa upp hur odlingen ska se ut, planera vilka grödor som ska odlas detta år, börja sätta fröer och ta sticklingar i februari, förbereda jorden, förgro potatisen och skörda jordärtskockan Bianca i mars, omskola plantorna i april, baka en ogräspaj i maj, så bondbönan Hang Down och lägga med dragon i vinäger i juni, ..........

Ja, man har faktiskt fullt upp hela året om, om man är en passionerad odlare som Tyra! Och en seedaholic, som Tyra kallar sig!

Tyra Hallsenius Lindhe tar sig ända från Waxholm till Strandkullens Pensionat i Onsala för att lotsa oss trädgårdsvänner genom hela odlingsåret. Med personlighet och charm delar Tyra med sig av sina kunskaper och knep. Jag som älskar sallad av alla de slag tänker testa Tyras förslag på salladsodling på bord eller någon form av ställning (Tyra har själv hittat en gammal piskställning som fungerar som salladsbord) med fat, kapillärmatta och korgar med jord i. Både enkelt, praktiskt och ger god skörd.Tyra smakarTyra Hallsenius Lindhe

Tyra berättar om sin Valentin-sådd. Den 14 februari på Valentindagen sätter Tyra sina första fröer och sedan är odlandet igång. Etiketter är viktigt. Så man vet vad man har sått. Jag missade detta själv förra året. En salig röra bland mina pumpor, squash och gurkplantor. Med växelbruk och samplantering - morötter, lök, sallad, blommor och örter - får man en frisk jord och växter tåliga mot skadeangrepp. Majs, bönor och squash/pumpa trivs ihop. Den biologiska mångfalden är viktig. Tyra blandar vilt, strikt vilt, säger hon.

Tyra talar också om täckodling och "No dig" som är ett bekvämt sätt att odla på då du inte gräver i marken. Kända engelska odlare och författare som Ruth Stout, "Gardening without Work", och Charles Dowding, "Organic Gardening" är favoritförfattare som framgångsrikt odlar sin mark med täckodling och utan att gräva.

Efter föreläsningen välkomnas gästerna ner i Strandkullens Restaurang där
kocken Anders och "hovmästare" Marga har komponerat en härlig skördemeny.

En ljuvlig Jordärtkockssoppa med Ramslöksolja och surdegsbröd. Gott vin till den som önskade. Till dessert Varité på Rabarber. Och så en god kopp kaffe. Kan det bli bättre?!

Välgörande shot av nässlor och kirskål.

1 dl färska nässelblad

1 dl färsk kirskål

1 dl vatten

1 tsk honung

1–2 msk citronsaft

½ tsk färsk, riven ingefära

Skölj nässlorna och rensa bort skräp och grova stjälkar

Lägg alla ingredienserna i mixer, eller använd mixerstav. Mixa så att örterna finfördelas

Häll vätskan genom en sil, och smaksätt med citron och honung.

Drick en liten hutt dagligen i ett par veckor. Den håller ca 4 dagar i kylskåp. Man kan också frysa in saften i iskuber att använda vid behov.

Text: Eva RingdahlBirgitta shotBirgittas shotTyra publikTyras publikAnders kockKocken Anders

 

Vill du skriva en artikel?

Vi är 850 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

Vill du publicera en text och eventuell bild därtill, kontakta web@kungsbackatradgardsvanner.se