• kba tgv slideshow vinter julros
  • kba tgv slideshow host buske
  • kba tgv slideshow host tulpanlokar
  • kba tgv slideshow host kal
  • kba tgv slideshow host karleksort
  • kba tgv slideshow vinter sno
  • kba tgv slideshow host cyklamen

Ekologisk trädgårdsglädje

En sådan trevlig kväll vi fick med trädgårdsmästare Peter Svensson och EKOLOGISK TRÄDGÅRDSGLÄDJE! Och jag skrev för glatta livet för att inte glömma alla goda råd och tips! Här kommer min sammanfattning av kvällens lärdomar!

Trädgårdsmästare Peter Svensson visade sitt innehållsrika bildprogram och delade med sig av sitt omfattande kunnande inom ekologisk odling för många av oss trädgårdsvänner som mötte upp i Vallda för att lära mer om ekologisk odling och trädgårdsglädje.

Hur vet jag vad jag har för jord? Det är inte lätt att avgöra, säger Peter. Man får vara lite av detektiv och titta på hur växtligheten beter sig. Det finns spår i naturen, t. ex innebär långa årsskott gott om kväve, mycket frukt talar om att det finns gott om kalium och fosfor. Växterna skvallrar också om det är en mager eller näringsrik jord. Vallmo t ex växer på mager jord, brännässla däremot på näringsrik jord. Man skall med andra ord titta på växtligheten och se hur den beter sig och sedan kan man avgöra vilken typ av jord man har.

Kompost är jordförbättring, naturgödsel behöver tillföras för att processen skall komma igång. Gödsel som är bra att ha i 995228 3566162648544 952391269 nkomposten är naturgödsel, t ex stallgödsel. Halm och torv är också bra att blanda i. Gödseln måste vara väl bränd, ej färsk Tång är ett bra gödselmedel men måste då först avsaltas genom att ligga ute i regnet några månader. Viktigt är att varva materialet i komposten så att syre kommer till, löv, grenar, gräsklipp, varv på varv. Och komposten får inte vara för hög, max 1,5 m, helst stå där den får skugga och där det inte är för blåsigt. En kompost som stannat av kan man väcka till liv igen genom att antingen lufta, vattna eller ta av lövtäcket (om sådant finns). Ogräs går bra att lägga på komposten men det skall då inte vara färskt utan ha torkat.

Dränering är viktigt att tänka på. Många växter tycker inte om att ha det för blött om fötterna. Växer det levermossa på marken är det ett tecken på att det är för fuktigt.
Att marken täcks med löv och växter är ett naturligt skeende i naturen, marktäckning. I naturen är all jord och mark täckt. Man skall därför inte ta bort denna täckning. Den tillför jorden skydd och näring. Peter berättar om en man som odlar rosor i ren sandjord och sedan lägger gräsklipp på toppen, en form av täckodling. Ingen annan gödsel bör tillföras. Och rosorna stortrivs. Fördelar med marktäckning är att det kväver ogräs, förbättrar jordstrukturen, ger näring till jorden och behåller fukten. Forskning har gjorts på marktäckning och det visar sig att vid nyplantering blir tillväxten 60% bättre med marktäckning.

Mångfald måste finnas i en ekologisk trädgårdsodling. Den motverkar skadedjur som då inte får samma chans att etablera sig. När man väljer växter skall man tänka på att vara lite restriktiv mot vissa aggressiva arter som t ex praktlysing, jättevallmo, såpnejlika eller prydnadsgräs. Dessa kan ta över rabatten helt om man inte begränsar tillväxten. En vänligare växt, som dock sprider sig lätt, men inte är svår att tukta är aklejan. Även fingerborgsblomman och nävan är tacksamma.
Klipp inte ner växterna på hösten. En del växter har väldigt känsliga rothalsar och kan skadas av att klippas. Fåglarna gillar också alla fröställningar som står kvar över vintern - och vackert är det också. Man måste beakta och ta hänsyn till naturen, säger Peter.

Rosor, tycker Peter om. Han har en butik som heter Rosengaraget i Jonsered. Peter nämner ett antal rosor som passar i en ekologisk odling t ex. Rosa Sancta, som har tunna kronblad och ett tunt grenverk. Doften är svag och den har taggar. Detta är en mycket gammal ros. Den vill har torrt om fötterna och den trivs bra i kustmiljö och nära stränder. Peter säger att det finns en teori angående varför rosor har taggar. Taggarna skyddar rosen. Nu kommer jag inte ihåg vad det var den skyddade emot, men det var i alla fall bra för rosen att ha taggar. Denna typ av ros har vuxit i ökenmiljö och där är det bra att ha taggar.
Flammentanz är också en bra och tålig ros. Den vill ha ett luftigt läge. Andra namn på rosor som är lämpliga är Venusta Pendula, Valdemar, Bergros, Rosa Pendulina, Apotekarrosen Gallica, Stanwell Perpetual och Madame Hardy.1375774 3566164928601 844630303 n

Det är viktigt att ha mångfald bland växtligheten. Det är inte bra med en monokultur, många av samma sort. Det blir då lätt skadeangrepp och sjukdomar på växterna. Många olika växter är bra för pollineringen och för nyttoinsekterna. Så ökad mångfald skall råda!
För att växterna skall må bra och ha motståndskraft mot eventuella skadeangrepp kan man gödsla med Biobalans som är ett mycket bra gödselmedel. Kolla med plantskolan att den inte är för gammal, ej äldre är två år, och att den förvarats på ett bra sätt, ej förvaring över +30 under -2. Man gödslar tre gånger under en säsong, 1 ½ l per gång som myllas ner. Peter rekommenderar också stenmjölsgödsel, speciellt till grönsaker och Chrysan. Och så är det bra att plantera in lite tagetes här och där i rabatten och odlingen.

Ett fjärilshotell är förstås ett måste i en ekologisk odling. Och alla andra insekter såsom blomflugan, tvestjärten (örsmygen), getingen, nyckelpigan, tusenfotingen, spindlarna, steklarna och fladdermössen är alla nyttoinsekter som fångar skadeinsekter och ser till att odlingen är frisk och välmående. Men det är viktigt att det finns både skadeinsekter och nyttoinsekter, bägge behövs för att skapa balans!
Fjärilsbusken, Anisörten Black Adder, bolltistlar, Rudbeckia och olika sorters kryddväxter är växter som fjärilar och andra insekter älskar. Så plantera gott om dessa i dina rabatter. Humlor gillar Peter, de är mysiga, man kan nästan klappa dem!

Och så vill man ha lite fåglar och vacker fågelsång i sin trädgård. Se till att ha stora matbehållare så att man inte behöver fylla på så ofta. Och mat och vatten i skyddad miljö gör att fåglarna trivs.

Och sist men inte minst - en kultivator, hacka, är nästintill oumbärlig för att bruka jorden väl!
Om man följer alla Peters råd och tips får man verkligen uppleva EKOLOGISK TRÄDGÅRDSGLÄDJE!

Text och bild: Eva Ringdahl

Kollage 2

 

Tareq Taylor intar scenen......

 

20131017-0163-1000...på Lindälvsteatern inför en förväntansfull publik av matentusiaster, trädgårdsvänner, föräldrar, elever och många, många andra som vill delta i "Skördefest med Tareq - en smakfull upplevelse av ekologisk och närproducerad mat för en hållbar utveckling tillsammans med elever från Elof Lindälvs Restaurangprogram".

Detta unika och kreativa projekt är ett samarrangemang mellan Kungsbacka Trädgårdsvänner, Elof Lindälvsskolans Restaurangprogram, Ugglarps Grönt, Bosarps Kyckling, Noas Ark och ICA Kvantum Kungsbacka. Ansvariga för projektets genomförande är Ulla Kristina Wennergren, Kungsbacka Trädgårdsvänner och Jenny Larsson, Elof Lindälvs Gymnasium.

En idé hos Kungsbacka Trädgårdsvänner att locka hit Tareq Taylor för en föreläsning om hur man tar till vara på sin skörd utvecklades till en förfrågan till Lindälvs Restaurangprogram om ett samarbete. Både skolan och Tareq nappade direkt på denna idé. Och sedan var planeringen igång! Och nu efter ca sex månaders planerande och organiserande har Tareq och eleverna under dagen tillagat en skördemåltid som publiken får provsmaka efter Tareqs föreläsning.

20131015-8856-1000Inför arrangemanget har eleverna tillsammans med projektansvariga gjort studiebesök hos Ugglarps Grönt i Falkenberg och fått en föreläsning av pomolog Rolf Eskilsson från Fjärås. På Ugglarps Grönt plockade de grödor till skördefesten och av Rolf Eskilsson fick de lära sig om olika äpplesorter.

Tareq känner många av oss genom Trädgårdsonsdag där han tillsammans med Pernilla Månsson Colt och John Taylor planterar, gräver, skördar och lagar mat av nyskördade grönsaker. Som krögare och kock har Tareq tidigare drivit krogen Trappaner i Malmö och idag återfinner vi Tareq på Slottsträdgårdens Café och Restaurang i Malmö. Och en ny karriär har Tareq nyligen inlett genom samarbetet med BBC och TV-serien Tareq Taylor´s Nordic Cockery.

20131017-9433-1000Lindälvsskolan foajé är fylld av förväntansfulla elever som slipar på de sista förberedelserna inför kvällens arrangemang. Lokalen har smyckats, av elever från Gymnasiesärskolan i samarbete med Linnea Cornelius från Kungsbacka Trädgårdsvänner, med delar av skördemåltidens grödor - stora gula och orange pumpor och gröna härliga squash. Ett äpplemusteri har installerats och eleverna mustar äpplen för glatta livet, under ledning av Maja Riise, Noas Ark.

Elever från Musikprogrammet bjuder på fin och stämningsfull musik. Och Kungsbacka Trädgårdsvänners lotteri med elever från skolan bakom tombolan säljer lotter på löpande band till alla gäster som strömmar in i foajén. En fin affisch och ett programblad för kvällen har skapats av eleverna i Handels- och administrationsprogrammet årskurs två. Värdar under kvällen är elever från Handels- och administrationsprogrammet årskurs ett. Stämningen är hög och intensiv! Eleverna är koncentrerade, glada och lite spända inför kvällens utmaning. Och massor av glada och förväntansfulla gäster minglar, köper lotter, undersöker musteriet och njuter av aktiviteterna.

 

20131017-9806-100020131017-9316-100020131017-1019-1000

Och så intar Tareq scenen. Vilken entertainer! Med intensitet och humor beskriver Tareq sin kockvandring från att som barn på små ben tuggat på allt som fanns tillhands till att idag vara TV-kändis världen över i BBC:s nysatsning Tareq Taylor´s Nordic Cockery. Såld till 116 länder! Inte illa av en påg från Malmö! Tareq beskriver med stor inlevelse hur SVT tackade nej till idén om ett nordiskt matprogram och hur sedan idén kom att älskas av ansvarig chef på BBC, "I just love it", var hans kommentar! Vi får hoppas att även vi nordbor får njuta av denna serie framöver.

20131017-1140-1000Även livet som kock går upp och ner. För några år sedan reste Tareq till Spanien tillsammans med sin personal för att söka efter och hitta det bästa inom matkonsten och få nya idéer. På en spansk krog möter han en kock som får honom att tänka i helt nya banor. Kocken kände, till Tareqs förvåning och häpnad, väl till Malmö och lyxrestaurangen Noma i Köpenhamn. Och denne spanske kock tycker att vi har världens bästa råvaror! Med våra nordiska grödor och råvaror skapar Tareq idag fantastiska konstverk och smakupplevelser!

Tiden på scenen rusar iväg och plötsligt stiger alla kockar/elever i sina fina kockkläder och hattar in i föreläsningssalen och det innebär att menyn för kvällen är klar att serveras. Tareq visar från scen hur man tillagar confiterad kyckling, syrade betor, grönkålschips, vad man gör med kycklingskinnet (chips) och hur man tillagar rökt majonnäs.

Tareq öser beröm över eleverna och deras arbete i köket under dagen. De har varit engagerade, intresserade och koncentrerade under de två dagar de arbetat med och förberett dagens provsmakningsmeny och har av Tareq fått lära sig att det är viktigt att använda alla sina sinnen när man lagar mat, att provsmaka och att lita på sig själv, inte bara följa receptet. Eleverna har under dagens alla förberedelser fått många tips och lärdomar från Tareq.

20131017-1519-1000Serveringseleverna avslutar med att bjuda alla gäster på en provsmakningsmeny:

Soppa på Mammutpumpa

Confiterad ekologisk kyckling från Bosarp

Syrade betor från Ugglarp

Rökt majonnäs, kålchips och baguette bakad på ekologiskt dinkelmjöl

Färskpressad äppelmust på traktens äpplen.

Allt är så smakfullt och vällagat! Och Tareq och alla dessa unga stjärnkockar har gett oss en oförglömlig kväll och upplevelse!

Text Eva Ringdahl, Foto Will Rose

 

Ögonblick med Tareq i köket

Tareq kaffe-IMG 3839Efter ett halvårs planering står han där. Tareq Taylor, den kände TV-kocken, med sin skärbräda och sina knivar. En kopp kaffe, en kort genomgång med lärarna och sen börjar det. Restaurangeleverna droppar in och uppmärksamheten är total när Tareq berättar om sig själv, sina erfarenheter och sina tankar runt mat och komposition.


- Se mig som en flytande resurs under dagen. Var inte blyga, fråga mig bara, vi gör det här tillsammans, säger Tareq som stortrivs med ungdomarna.
Projektledningen är med hela dagen när mat lagas, äpplen mustas, lokaler dekoreras, logistik finjusteras, värdar kollar flöden och placeringar.


- Allt sker samtidigt som fotografer och journalister gör sitt jobb, säger Ulla Kristina Wennergren, Kungsbacka Trädgårdsvänner. Jag är så himla imponerad över lärare och elever som på några timmar förvandlar skolan till en skördefest! Det blev succé!

Vill du läsa mer? Ett längre reportage kommer här på hemsidan inom kort.

Elof Lindälvs Gymnasium

Text/foto Ann Kolde

Elever plockar grönsaker till skördefest med Tareq

En buss med elever, lärare och trädgårdsvänner åker till Ugglarp för att plocka grönsaker till mat och dekorationer. Härifrån levereras grönsaker till de bästa kockarna i Norden, Nobelfesten, det svenska och danska hovet.
Nu ska det lagas och serveras på skördefesten med Tareq 17/10. Det är Elof Lindälvs Gymnasium som tillsammans med Kungsbacka Trädgårdsvänner arrangerar kvällen.

Ugglarp-Bild 1-1000Ulla Kristina Wennergren, Birgitta Sturesson, lärare på park-, miljö- och fastighetsprogrammet och Lindälvseleverna Johan Jakobsson och Pontus Ellerot. Foto Rose & Sjölander- Det är så roligt, säger Ulla Kristina Wennergren, Kungsbacka Trädgårdsvänner. Lärarna är så engagerade och eleverna är så goa. Och det är extra roligt att Tareq kommer redan på dagen för att handleda eleverna och att han gör det ideellt. Det värmer i hjärtat.

Tareq är känd som kocken i TV-programmet "Trädgårdsonsdag", med Pernilla Månsson Colt som programledare. Tareq lyckas alltid oavsett säsong och tillgång på råvaror laga till något så att det vattnas i munnen på tittarna. Tareq är kock sedan drygt 25 år och det ekologiska och närproducerade ligger honom varmt om hjärtat. Under hösten är han aktuell med serien BBC lifestyles "Tareq Taylors Nordic Cookery".

Många är involverade, restaurangprogrammet lagar smakmenyer under ledning av Tareq, Handels- och administrationsprogrammet ansvarar för marknadsföring och är värdar under kvällen och Gymnasiesärskolan dekorerar lokalerna och bygger upp en skördefestmiljö.

 

 

Trädgårdsvännerna fick kommunens miljöpris!

milopris2013"Det betyder mycket för oss, säger Jannika Wirstad, ordförande i föreningen. Det är många som lägger mycket av sin fritid på detta och det är viktigt att uppmärksamma att vårt engagemang kan bidra till något."

Vinnare av årets miljöpris i Kungsbacka kommun är föreningen Kungsbacka Trädgårdsvänner som har omkring 900 medlemmar.
Miljöpriset på 10 000 kronor delas ut till en eller flera personer, ett företag, en förening eller organisation i kommunen som har gjort en värdefull insats för miljön i Kungsbacka. Priset delades ut i samband med att Tjolöholms skördefest invigdes 6 oktober.

Gå in på www.kungsbacka.se/sitetemplates/KBInformationPage_91466.aspx och läs mer.

Radio Halland/Puls uppmärksammade det i dag 7/10 i en intervju med Madeleine Huber som går att höra på:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4027

 

 

Vill du skriva en artikel?

Vi är 850 medlemmar i föreningen och varje månad arrangerar vi flera härliga aktiviteter som föreläsningar, trädgårdsbesök och mycket annat. På den här sidan får du som medlem gärna berätta om något spännande i din egen trädgård, kort sammanfatta av en intressant föreläsning du besökt eller kanske bara skriva ett par ord om vad som ni gör i din verksamhetsgrupp just nu.

För att publicera en text kan du antingen skaffa ett logg-in här, eller maila text och eventuell bild till web@kungsbackatradgardsvanner.se